Mort Walker 90 vuotta

Sarjakuvapiirtäjä Mort Walker täytti 3. syyskuuta 90 vuotta. Hän on yksi kaikkien aikojen suurimmista sarjakuvantekijöistä. Hänen töitään ovat mm. Masi, Masan Arkki ja Pirkko ja Pentti.Masi, maailman tunnetuin työtävieroksuva sotilas, kadehtii varmaankin tekijänsä Mort Walkerin nykyistä elämää. Sarjan takana on toki ollut paljon kovaa työtä, mikä ei  ole koskaan ollut kovin suosittua Masin ja hänen kumppaniensa keskuudessa Jermulassa.

Yli 60 vuotta on Masi pitänyt yllä mainettaan armeijan laiskimpana sotilaana, samalla kun Mort Walker maailman tuotteliaampana sarjakuvanikkarina on saanut lukuisia kunniamainintoja ja –palkintoja toinen toisensa jälkeen.

Mort Walker syntyi El Doradossa vuonna 1923 ja hän sai ensimmäisen sarjakuvansa julkaistuksi 11-vuotiaana. Vuotta myöhemmin hän myi ensimmäisen sarjakuvansa. Hänen vanhempansa rohkaisivat Mortia piirtämään. Äiti oli kuvittaja ja isä arkkitehti, jolla oli harrastuksenaan pilapiirtäminen. Nuori Mort lähetteli toiveikkaana tuotoksiaan sanoma- ja aikakauslehtiin. Nyt hän sanoo, että tuo aika oli tärkeä hänen kehitykselleen piirtäjänä ja juonenkehittäjänä. Hän sai kotoaan ammattimaista arviointia töistään ja ennen kaikkea iloa nähdä töitään julkaistavan.

Ollessaan neljätoistavuotias myi hän säännöllisesti eri vitsisarjoja aikakauslehtiin Child Life, Detective ja Flying Aces. Viisitoistavuotiaana hän sai ensimmäistä kertaa mahdollisuuden piirtää  vakituista sarjakuvaa. Sen nimi oli ”Sitruunamehustajat” (lime-juicers) ja sitä julkaistiin Kansas City Journal´issa. Lukioaikoinaan Mort työskenteli opintojen ohessa Hallmarkille, joka oli yksi USA:n suurimmista onnittelukorttikustantamoista. Lahjakkuutensa ansiosta hän yleni suunnittelijaksi. Ura tosi keskeytyi maailmansodan vuoksi.

1943 Walker kutsuttiin sotapalvelukseen, mistä hän vapautui luutnanttina neljä vuotta myöhemmin. Mort kertoo, että armeija-aikoinaan hän kohtasi useimmat niistä sotilaan luonnetyypeistä, joita hän sittemmin käytti Masissa. 1948 päätti hän muuttaa New Yorkiin, missä hän sitten loi uransa. Hän kertoo: ”Matkustin sinne 200 dollaria taskussa ilman tietoa missä asua. Toivoin jonkun säälivän minua. Lopulta sain jakaa huoneen 17 dollarilla kierrellen sanoma- ja aikakauslehdissä myymässä pilapiirroksia.” Ansaitakseen elantonsa hän työskenteli Dell Publishingissa toimittajana kolmelle eri lehdelle. Hänen ensimmäiset 200 sarjakuvaansa hylättiin, mutta Walker ei luovuttanut ja hänen kykynsä alettiin pikkuhiljaa huomata.

1940-luvun lopulla hän alkoi piirtää Hämähäkkiä (Spider), sarjakuvaa lukionuorisojengistä. Spiderissa oli monta  hahmoa, jotka myöhemmin tulivat esille Masissa.

Mort kertoo: ”Näytin sarjaa King Features Syndicatelle (maailman suurin sarjakuvasyndikaatti) ja kaksi viikkoa myöhemmin sarja oli otettu julkaistavaksi. King halusi tosin vaihtaa sarjakuvan nimen, koska sama nimi oli jo toisella. Nimeksi tuli siis Masi (Beetle Bailey). Tällöin tämä ei ollut vielä sotilas.

Kun Masi vuonna 1951 vahingossa kompastui sisään toimistoon, missä värvättiin vapaaehtoisia Korean sotaan, tuli sarjasta suosittu ja se levisi yhä useampaan lehteen. Sotilaaksi ryhtymisestä oli hyötyä. Kun sarjakuva lanseerattiin 1950, julkaistiin sitä 12 lehdessä, 6 kuukautta myöhemmin jo 25:ssä. Sodan  ja sotilasuran myötä myynti pääsi vauhtiin ja 150 uutta lehteä otti Masin julkaistavakseen.

Sarjakuva koki kaksi muutakin merkittävää julkaisunnousupiikkiä. 1950-luvun alussa kun Tokion painos Stars & Stripes´istä päätti lopettaa sarjan väitetystä kunnioituksen puutteesta esimiehiä kohden, hyökkäsi amerikkalainen lehdistö päätöstä vastaan seurauksena, että yli sata uutta lehteä ryhtyi julkaisemaan sarjakuvaa. 1970-luvulla sarjakuvaan ilmestyi musta luutnantti, ensimmäinen tummaihoinen sarjakuvassa hämmentämään soppaa valkoisten joukkoon. Etelävaltioissa Stars & Stripes ja muutamat muut lehdet lopettivat nopeasti Masin julkaisemisen, mutta sadat muut ottivat sen itselleen uutena. Nykyään King Features Syndicate toimittaa sarjakuvaa 1800 lehteen.

Pikkuhiljaa alkoi Mort miettiä Masin saattamista takaisin siviilielämään. Niinpä Masi vieraili v. 1954 siskonsa Pirkon (Pirkko ja Pentti/Hi & Lois) ja perheen luona. Lukijat ja King Features reagoivat kuitenkin voimakkaasti ja Masin oli palattava armeijaan.

Toimituksellinen aineisto, Masi