Jeren ja Baby Bluesin tekijöiden haastattelu

Ilman Jereä sanomalehdessä aamukahvin yhteydessä on päivä pilalla. Miksipä nämä sarjakuvat ovat niin suosittuja? Otimme yhteyttä sarjakuvien tekijöihin, josko saisimme heiltä vastauksen kysymykseen.

Kolme miestä Jeren ja Baby Bluesin takana asuvat USA:ssa. He kaikki lähestyvät iältään kuuttakymmentä ja heillä on pitkät urat takanaan sarjakuvapiirtäjinä ja –käsikirjoittajina. Heistä ehkä tunnetuin on Jim Borgman, joka piirtää Jereä. Hän on saanut runsaasti kunniamainintoja poliittisista satiiripiirroksistaan. Jerry Scott työstää sekä Jereä että Baby Bluesia, jota piirtää Rick Kirkman.

 Sekä Jereä että Baby Bluesia julkaisee n. 200 sanomalehteä maailmanlaajuisesti. Baby Blues on ollut myös televisiossa. Minkä uskotte olevan näiden sarjakuvien suosion salaisuus?

 Jerry: Kumpikin sarja kuvaa useimpien perheiden kaikkein intensiivisintä ja stressaavinta elämänvaihetta, sekä sitä kun lapset ovat tosi pieniä, että tilannetta kun he alkavat aikuistua. Uskon, että lukijat tunnistavat itsensä tilanteista ja voivat samaistua tapahtumien konflikteihin ja frustraatiohin.

Rick: Olitpa itse vanhempi taikka vain seuraisit vanhempien elämää, on sinulla jonkinlaista kokemusta lastenkasvatuksesta. Niin ja tietty, jokainen lukijamme on ollut lapsi ja useimmat ovat olleet teini-ikäisiä, joten aiheethan ovat niin yleismaailmallisia kuin vain voivat olla.

Jim: Useimmiten saamamme kommentti on: ”Teillä täytyy olla kamera piilotettuna taloomme”. Tuntuu siltä, että useimmilla, joilla on teini-ikäinen kotona, on samat ongelmat. Yritämme vangita niin paljon angstia kuin pystymme ja lukijamme, jotka koettavat selviytyä näistä vuosista, haluavat tietää etteivät ole yksin.

Kuinka pitkään olette tehneet näitä sarjakuvia?

Jerry: Rick ja minä aloitimme Baby Bluesilla n. 23 vuotta sitten ja Jim Borgmanin kanssa olemme tehneet Jereä melkein 16 vuotta.

Miten kauan aiotte vielä jatkaa?

Jim: Olemme sopineet että lopetamme sitten kun teini-ikäisistä tulee sopuisia ja värittömiä ja heidän vanhemmistaan rauhallisia ja asiallisen hyväksyviä.

Rick: Toivon voivani jatkaa niin kauan kuin sarja on  lukijoiden suosiossa ja pystymme keksimään omaperäisiä ja kiinnostavia ideoita.

Mistä saatte inspiraationne?

Jerry: Minulla on kaksi lasta, iältään 19 ja 11 vuotta.  Kummatkin kavereineen ovat suureksi avuksi kirjoittaessani sarjoja vaikkakaan he eivät itse välttämättä tiedä tästä.

Rick: Aluksi sain inspiraatiot Baby Bluesiin omalta perheeltäni ja kun Jerry vaimoineen saivat lapsia, saimme siitä lisää. Nykyisin on suurin osa lapsistamme aikuisia, mutta meillä on varastossa suuri määrä muistoja tuosta elämämme periodista. Myöskin varastamme – tarkoitan lainaamme – kokemuksia naapureiltamme, sukulaisiltamme ja ystäviltämme.

Jim: Kun menimme vaimoni kanssa naimisiin kymmenen vuotta sitten, toi hän mukanaan kolme teini-ikäistään ja minulla oli kaksi omaa. Elimme monta vuotta saman katon alla viiden teini-ikäisen kanssa.  Minusta tuli ns. ”sisäpiirireportteri”, joka vain kirjoitti muistiin mitä ympärillä tapahtui ja lähetti luonnokset Jerrylle. Olen ehtymätön materiaalilähde.

Kertokaa hieman itsestänne

Jerry: Asun maatilalla Kaliforniassa, Los Angelesin ja San Franciscon välissä vaimoni ja lasteni kanssa. Silloin kun en käsikirjoita Baby Bluesia ja Jereä, harrastan maalausta.

Rick: Asun vaimoni kanssa kissalauman keskellä Arizonassa. Kaksi tytärtämme ovat jo lentäneet pesästä. Vapaa-aikanani soitan kitaraa ja rumpuja sekä myös kirjoitan. Kesäisin uiskentelen koirieni kanssa. Kissat eivät juurikaan pidä sellaisesta.

Jim: Asun nykyisin Bergenissä Coloradossa. Olen tehnyt poliittisia karikatyyripiirroksia 30 vuoden ajan, mutta nyttemmin tykkään lukemisesta, kirjoittamisesta ja päiväunelmoinnista.

Lähetimme kysymyksen Jerrylle kuka on hänen oma suosikkinsa sarjakuvassaan

Jerry: ”Tykkään kaikista hahmoista Jeressä, mutta suosikkini vaihtelee aika ajoin. Tietenkin Jere on päähenkilönä helpoin kuvata, mutta tykkään myös Jorin värikkäästä persoonasta. Hectorin pragmaattisesta asenteesta ja siitä. miten Jeren äiti tulee melkein hulluksi poikansa vuoksi. Nyt äskettäin olemme tykänneet tarkastella Jeren ja hänen sisarensa Saaran keskinäisiä suhteita. Sarja on todellakin keskinäisen vuorovaikutuksen sinfonia.”

(haastattelun teki Christina Eriksson / Nerikes Allehanda)